Ako zistiť, koľko jadier má váš procesor


Počet jadier, ktoré má váš procesor, je jednou zložkou, ktorá určuje výkon vášho procesora. V minulosti mal každý procesor iba jedno jadro. Moderné CPU majú dva až osemnásť a vyššie. Tu je návod, ako skontrolovať, koľko jadier má váš procesor.

Čo znamenajú čísla jadier procesora?

Počet jadier, ktoré má váš procesor, je jedným z niekoľkých faktorov, ktoré určujú celkový výkon vášho procesora. Vo svojej najzákladnejšej podobe je jadro procesorová jednotka, ktorá vykonáva určité akcie. Každú akciu, ktorú vykonáte na svojom počítači, spracuje váš procesor, bez ohľadu na to, aká malá alebo veľká je úloha.

Každé jadro môže súčasne vykonávať iba jednu úlohu. Prirodzene, čím viac jadier má váš procesor, tým viac úloh dokáže vykonávať, tým je efektívnejší. Čím menej jadier, tým menej úloh môže vykonávať, tým menej efektívny je váš procesor.

To neznamená, že čím viac jadier má váš procesor, tým je lepší. Ako už bolo spomenuté, je to len jedna z niekoľkých komponentov, ktoré tvoria výkon CPU. Musíte tiež vziať do úvahy veci ako typ CPU, multithreading alebo hyper-threading, rýchlosť hodín atď. Vo všeobecnosti platí, že čím je procesor novší, tým je lepší. Len vedzte, že to nie je vždy tak.

Koľko jadier má môj procesor?

Kontrola toho, koľko jadier má váš procesor, je jednoduchá, ale tento proces je medzi operačnými systémami Mac a Windows trochu odlišný.

Windows

Ak chcete zistiť, koľko jadier má váš procesor v systéme Windows, otvorte Správcu úloh stlačením klávesovej skratky Ctrl+Shift+Esc. Po otvorení kliknite na kartu „Výkon“.

Na ďalšej obrazovke uvidíte veľa podrobností o vašom CPU vrátane počtu jadier, ktoré má.

Mac

Ak chcete skontrolovať, koľko jadier má váš proces na Macu, kliknite na ikonu Apple v ľavom hornom rohu pracovnej plochy a potom v hornej časti rozbaľovacej ponuky vyberte možnosť „O tomto Macu“.

Ďalej kliknite na „Systémová správa“.

Potom uvidíte prehľad hardvéru vášho zariadenia. Tento prehľad zahŕňa celkový počet jadier.

Takže tu to máte. Kontrola počtu jadier, ktoré má váš procesor, je celkom jednoduchá, ale opäť, čím vyšší počet jadier máte, nemusí to nevyhnutne znamenať lepší výkon. Najlepším spôsobom, ako zistiť, či váš počítač spĺňa danú úlohu, je jeho porovnanie.