Čo je WaaSMedic Agent.exe? (A ako opraviť vysoké využitie disku)


WaaSMedicAgent je zodpovedný za opravu služby Windows Update, keď sa pokazí. Bohužiaľ, samotný Medic Agent môže spôsobiť problémy tým, že má veľkú pamäť RAM, vysoký procesor a vysoké využitie disku. Našťastie je možné WaaS MedicAgent úplne vypnúť.

Čo je WaaSMedicAgent.exe?

Žiadny softvér nie je dokonalý – veci sa pokazia a súbory sa pokazia, vrátane aktualizácií systému Windows (najmä aktualizácií systému Windows). Windows ako Service Medic Agent (WaaSMedicAgent) bol predstavený v systéme Windows 10 s názvom „Povoliť nápravu a ochranu komponentov služby Windows Update“. Inými slovami, opravuje problémy so službou Windows Update, ktoré môžu brániť vášmu počítaču v aktualizácii.

Tento proces sa má spustiť, keď Windows narazí na problém s aktualizáciou. Bohužiaľ je známe, že samotný Medic Agent spôsobuje problémy. V niektorých prípadoch zablokuje počítače na hodiny tým, že vyťaží procesory, čo spôsobí extrémne vysoké využitie pamäte RAM a vysoké využitie disku.

Je to malvér?

WaaSMedicAgent.exe je legitímna súčasť Windows 10 a Windows 11. Občas spôsobila problémy, ktoré pripomínajú škodlivé správanie, nejde však o malvér. Samozrejme, je pomerne bežné, že sa autori malvéru pokúšajú zamaskovať malvér ako legitímne aplikácie a služby. Ak chcete túto možnosť vylúčiť, môžete spustiť kontrolu pomocou programu Microsoft Defender a Malwarebytes' Antivirus.

Ako zakázať WaaSMedicAgent

Aj keď to môže byť nepríjemné, mali by ste vážne zvážiť, či chcete alebo nechcete zastaviť spustenie spustiteľného súboru a zakázať službu. Služba Windows Update bude stále fungovať, aj keď je Medic Agent zakázaný, ale nemusí sa dať obnoviť z chyby, ak sa vyskytne počas aktualizácie.

To znamená, že ak chcete vypnúť WaaSMedicAgent, tu je niekoľko spôsobov, ako to môžete urobiť.

Odložte aktualizácie

WaaSMedicAgent by sa mal aktivovať iba v prípade, že Windows Update narazí na problém. Pozastavením aktualizácií Windows 10 alebo Windows 11 môže WaaSMedicAgent dočasne zastaviť používanie nadmerného množstva pamäte RAM, maximálne využitie disku, využitie vášho procesora a iné zahltenie vášho počítača. Natrvalo to však nevyrieši žiadny z vašich problémov.

Ak potrebujete iba uviesť svoj systém do prevádzky, je dobré pozastaviť aktualizácie. Nezabudnite ho nechať spustiť neskôr, aby sa mohol pokúsiť opraviť akúkoľvek chybu, ktorá sa vyskytla.

Zakázať WaaSMedicAgent pomocou RegEdit

WaaSMedicAgent je služba Windows, ktorá je spojená s WaaSMedicAgent.exe – ak chcete zastaviť spustenie spustiteľného súboru, musíte službu tiež zakázať. Systém Windows vám nedovolí zakázať službu v aplikácii Služby, ale môžete ju zakázať pomocou Editora databázy Registry (RegEdit). Ako vždy, buďte opatrní pri úprave databázy Registry systému Windows. Náhodné vymazanie kľúča – alebo dokonca zmena hodnoty – môže spôsobiť vážne problémy počítačom a veľké bolesti hlavy ľuďom.

Najprv musíte spustiť RegEdit. Kliknite na tlačidlo Štart, do vyhľadávacieho panela napíšte „regedit“ a potom stlačte kláves Enter alebo kliknite na „Otvoriť“.

Prejdite na nasledujúcu cestu v okne Editora databázy Registry alebo skopírujte a vložte nasledujúci riadok do panela s adresou a stlačte kláves Enter:

Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\WaaSMedicSvc

WaaSMedicService je názov kľúča databázy Registry. Uvidíte ho v ľavom paneli. Kľúče databázy Registry sú trochu ako priečinky. Môžu obsahovať podkľúče, ktoré sú ako podpriečinky, a vlastnosti, ktoré sú ako súbory.

Každý kľúč databázy Registry nájdený v časti „Služby“ bude mať vlastnosť s názvom „Štart“, ktorá určuje, kedy alebo prečo bude služba spustená.

Štart môže mať niekoľko rôznych hodnôt:

  • 2 je „Automaticky“
  • 3 je „Manuálne“
  • 4 je „Zakázané“

Dvakrát kliknite na vlastnosť „Štart“ na pravej table a zmeňte hodnotu na 4 a potom kliknite na „OK“.

Zakázať používanie našich kľúčov databázy Registry

Ak si nechcete sami zasahovať do registra, k tomuto článku sú priložené dva kľúče registra. Jeden má názov „Disable_WaaSMedicSvc.reg“ a úplne zakáže WaasMedicSvc (a WaaSMedicAgent.exe). Ďalší súbor REG má názov „ReEnabled_WaaSMedicSvc.reg“ a vráti službu na predvolenú hodnotu.

WaaSMedic_Registry_Keys

Stačí stiahnuť súbor zip, rozbaliť obsah kdekoľvek a dvakrát kliknúť na „Disable_WaaSMedicSvc.reg“. Dostanete varovanie o nebezpečenstvách používania kľúčov databázy Registry - stlačte „Áno“.

Majte na pamäti, že ostatné súčasti služby Windows Update pravdepodobne v určitom čase v budúcnosti znova povolia službu Medic. Ak ste problém nevyriešili pomocou služby Windows Update, môže sa vám náhle stať, že služba je nastavená na manuálnu a WaaSMedicAgent.exe sa neočakávane spustí. Vždy môžete jednoducho odhodiť plechovku a službu znova zakázať, ale nemali by ste. Ak máte čas, nechajte Medic Agent bežať alebo skúste Windows Update opraviť manuálne.

Kľúč databázy Registry, ktorý sme poskytli, môže byť užitočný, ak potrebujete opakovane zakázať WaaSMedicSvc, pretože na opätovné nastavenie služby na „Zakázané“ naň stačí dvakrát kliknúť.