Zabudnite na Microsoft Office: Váš Mac už má bezplatnú sadu produktivity


Používatelia počítačov Mac nepotrebujú Office ani Dokumenty Google. Ak vlastníte Mac, už máte bezplatný prístup k plne vybavenému balíku aplikácií na zvýšenie produktivity. Volá sa iWork a zahŕňa Pages, Numbers a Keynote. Tu je pohľad na to, čím je výnimočný.

Pochopenie Apple iWork

iWork bol prvýkrát predstavený v roku 2005 a je internou odpoveďou spoločnosti Apple na balík aplikácií Microsoft Office. Od roku 2022 v súčasnosti obsahuje tri aplikácie, ktoré fungujú na počítačoch Mac, iPhone a iPad. Ak chcete pochopiť účel každej aplikácie, môže byť užitočné porovnať ju s balíkom Office alebo balíkom editorov dokumentov Google.

  • Stránky: Aplikácia na spracovanie textu a rozloženie stránky od spoločnosti Apple, ktorá je približne ekvivalentom programu Microsoft Word alebo Dokumentov Google.
  • Čísla: tabuľková aplikácia spoločnosti Apple, podobná aplikácii Microsoft Excel a Tabuľky Google.
  • Kľúčová poznámka: Prezentačná aplikácia Apple s funkciami podobnými Microsoft PowerPoint a Google Slides.

Apple ponúka aj iWork for iCloud, čo je súprava cloudových verzií týchto aplikácií, ktoré sú dostupné prostredníctvom webového prehliadača na akejkoľvek platforme (vrátane Windowsu), ak máte Apple ID.

Každá z týchto aplikácií iWork dokáže spracovať import alebo export súborov z ich ekvivalentných aplikácií od spoločnosti Microsoft, čo uľahčuje spoluprácu s vlastníkmi systému Windows. Rovnaké dokumenty môžete upravovať aj na zariadeniach iPhone, iPad, Mac a v cloude. Pozrime sa stručne na jednotlivé aplikácie nižšie.

Stránky: Všestranný textový procesor

Možno je korunovým klenotom balíka iWork, Pages, solídny textový procesor, ktorý slúži aj ako aplikácia na rozloženie stránky podobná Adobe InDesign. Zahŕňa všetky funkcie, ktoré by ste očakávali od textového procesora od roku 1984 (fonty, tučné písmo, kurzíva, zarovnanie) plus podporu tabuliek, grafov a vkladania multimediálnych údajov do dokumentov. Obsahuje tiež pekné šablóny pre rôzne typy dokumentov, ako sú životopisy, listy, knihy a správy – a ľahko upravuje dokumenty Microsoft Word.

Čísla: Schopná tabuľka

Numbers je relatívnym nováčikom v balíku iWork, ale nie príliš: Apple pridal Numbers do iWork v roku 2007 s iWork ’08. Je to tabuľková aplikácia so širokou množinou funkcií (grafy, triedenie, vzorce, vkladanie médií), ktorá dokáže pracovať aj so zošitmi programu Microsoft Excel. A rovnako ako ostatné aplikácie iWork, aj Numbers obsahuje veľmi praktické šablóny, ktoré pokrývajú širokú škálu situácií, ako je plánovanie rodinného rozpočtu, výpočet úspor, vytváranie faktúr a dokonca aj sledovanie školskej dochádzky.

Hlavná poznámka: Tajomstvo pekných prezentácií

Keynote vznikla ako aplikácia vyvinutá pre Steva Jobsa, aby mu pomohla s jeho typickými živými hlavnými prezentáciami. Apple ju prvýkrát spustil v januári 2003 na počítačoch Mac a odvtedy zostal základnou aplikáciou pre Mac. Poradí si s graficky bohatými prezentáciami so skvelými prechodmi, vloženým videom v snímkach, vysokokvalitnými grafmi a dokonca podporuje viacero ľudí, ktorí predvádzajú rovnakú prezentáciu. Je to v podstate prepracovaný Microsoft PowerPoint so zmyslom pre estetiku Apple.

Ako môžem získať iWork?

Pages, Numbers a Keynote sú bezplatné aplikácie pre každého vlastníka Macu. Väčšina počítačov Mac sa dodáva s predvolene nainštalovanými aplikáciami. Ak ich chcete spustiť, otvorte spúšťací panel a zadajte názov aplikácie alebo vyhľadajte ikony Pages, Poznámkový blok alebo Keynote.

Ak ešte nemáte nainštalované aplikácie, môžete si ich stiahnuť cez Mac App Store, ak máte Apple ID. (Podobne sú verzie aplikácií pre iPhone a iPad v App Store.)

Prípadne môžete pristupovať k iWork pre iCloud v akomkoľvek väčšom prehliadači – dokonca aj na počítači so systémom Windows alebo Chromebooku – po prihlásení pomocou svojho Apple ID. Bavte sa tvorením!