Nie, vaši priatelia na Instagrame nevidia vašu presnú polohu


Instagram, Snapchat a mnoho ďalších aplikácií používa vašu polohu z rôznych dôvodov. Aplikácie pre iPhone môžu tiež vyžadovať vašu „Presnú polohu“. Na rozdiel od toho, čo ste možno počuli, ľudia to nemôžu použiť na zobrazenie vašej presnej polohy.

Nedorozumenie pochádza zo série virálnych príspevkov na TikTok, Instagram a Twitter o prepínači „Presná poloha“ v nastaveniach iPhone. Niektoré príspevky tvrdia, že „umožňujú iným ľuďom (zločincom!) vidieť vašu presnú polohu. Znie to strašidelne, však? To nie je pravda.

Čo je to „Presná poloha“ na iPhone?

Funkcia „Presná poloha“ bola predstavená v aktualizácii iOS 14 z roku 2020 pre lepšie súkromie. Nie je to novinka, ako tvrdia niektoré príspevky. Predtým bola vaša presná poloha jediné, ktoré aplikácie na určenie polohy mohli vidieť. iOS 14 umožnil túto funkciu vypnúť a poskytnúť aplikáciám iba približnú predstavu o vašej polohe.

Keď aplikácia pre iPhone požaduje prístup k vašej polohe, máte možnosť vypnúť alebo zapnúť „Presné“. Máte tiež možnosť udeliť aplikácii prístup raz, iba počas používania aplikácie, požiadať vždy, keď zdieľate, alebo nikdy. Vyskakovacie okno povolenia vyzerá takto:

Keďže však bola presná poloha jedinou možnosťou pred iOS 14, je predvolená pre každú aplikáciu, ktorá odvtedy nepožiadala o prístup k polohe. Ak už nejaký čas používate rovnaký iPhone, je pravdepodobne predvolene zapnutý pre mnoho aplikácií. Dobrou správou je, že je ľahké ho vypnúť.

Prečo Instagram potrebuje moju presnú polohu?

S ohľadom na to by vás mohlo zaujímať, prečo Instagram a ďalšie aplikácie sociálnych médií potrebujú vašu presnú polohu. V prípade Instagramu to tak nie je, ale to neznamená, že ľudia mohli vidieť vašu presnú polohu.

Ako vysvetľuje Instagram, pri označovaní miest vo svojich príspevkoch a príbehoch alebo pri vyhľadávaní miest používa vašu polohu. Nezdieľa vašu polohu s ostatnými, pokiaľ zámerne neoznačíte príspevok polohou, ale je to len poloha, ktorú si konkrétne vyberiete.

Virálne príspevky tvrdia, že ak máte povolenú „Presnú polohu“ a označíte všeobecnú polohu, napríklad mesto, ľudia budú môcť vidieť vašu presnú polohu na mape. To jednoducho nie je pravda. Nie je žiadny rozdiel v tom, kde sa na mape zobrazujete s aktivovanou funkciou „Presná poloha“ alebo bez nej.

Prepínač „Presná poloha“ jednoducho umožňuje Instagramu zobraziť miesta, ktoré sú bližšie k vám, keď označujete príspevok. Instagram však stále funguje úplne dobre s vypnutou funkciou „Presná poloha“. Môžete to urobiť v časti Nastavenia > Instagram > Poloha > Presná poloha.

Povolenie polohy je jednou z vecí, ktoré môžu byť trochu desivé. Je prirodzené byť skeptický k tomu, prečo by aplikácia mohla chcieť použiť vašu presnú polohu. Vo väčšine prípadov sa však nepoužíva na pomoc iným ľuďom, aby vás prenasledovali. Najnekalejším účelom sú s najväčšou pravdepodobnosťou prispôsobené reklamy na základe miest, ktoré navštívite.