Tento nástroj dokáže spustiť viacero operačných systémov z jednotky USB


Ventoy je už nejaký čas populárny nástroj, ktorý vám umožňuje uložiť viacero bootovateľných ISO obrazov na jeden USB disk. Teraz prichádza aktualizácia, vďaka ktorej je to ešte lepšie.

Zavedenie počítača do inštalačného programu Windows, distribúcie Linuxu alebo iného obrazu disku CD/USB zvyčajne vyžaduje vymazanie jednotky USB a jej prepísanie jedným obrazom naraz. To znamená použitie niekoľkých jednotiek USB, ak chcete mať k dispozícii obrazy inštalácie/obnovy pre viacero operačných systémov. Ventoy tento problém rieši nastavením s viacerými spusteniami – po nainštalovaní na jednotku USB môžete skopírovať toľko obrazov ISO, koľko chcete, na jeden flash disk pomocou ľubovoľného správcu súborov a potom vybrať ten, ktorý chcete pri spustení.

Práve vyšiel Ventoy 1.0.84, ktorý má dve hlavné zmeny. Po prvé, teraz môžete prepínať jazyky v ponuke zavádzania stlačením klávesu L. Nástroj teraz funguje aj s jednotkami naformátovanými ako FAT32 s kapacitou 32 GB alebo viac. To znamená, že môžete mať viac jednotiek naformátovaných ako FAT32, čím zaistíte, že budú fungovať na prenos súborov takmer s akýmkoľvek operačným systémom a zároveň ich budete používať ako jednotku s viacerými operačnými systémami. FAT32 však nemôže ukladať súbory väčšie ako 4 GB, čo nemusí stačiť pre niektoré obrazy zavádzacieho systému.

Môžete sa dozvedieť viac o Ventoy a vyskúšať si to na oficiálnej webovej stránke projektu. Používam ho už nejaký čas a nemusím neustále prepisovať flash disky (alebo zakaždým používať špeciálny nástroj na písanie) je určite užitočné.

Zdroj: Ventoy
Cez: Ghacks