Ako nájsť najmenšie alebo najväčšie číslo v programe Microsoft Excel


Zhrnutie: Použite funkciu SMALL na nájdenie najmenšieho čísla a funkciu LARGE na nájdenie najväčšieho čísla. Použite buď funkciu Excelu v tvare =SMALL(rozsah,pozícia) alebo =LARGE(rozsah,pozícia). Napríklad =SMALL(B2:E13,1) nájde prvé najmenšie číslo v rozsahu buniek medzi B2 a E13.

Keď máte tabuľku nabitú údajmi, hľadanie čísla, ktoré potrebujete, môže byť únavné. Napriek tomu, či už hľadáte najnižšiu sumu predaja produktu alebo najvyššie skóre testu, funkcie SMALL a LARGE v Exceli vám môžu pomôcť.

Pomocou týchto dvoch funkcií Excelu sa neobmedzujete iba na nájdenie najmenšieho alebo najväčšieho čísla v rozsahu buniek. Môžete tiež nájsť druhú najmenšiu, tretiu najmenšiu alebo piatu najväčšiu. Pre rýchly spôsob, ako nájsť požadované číslo, tu je návod, ako používať funkcie SMALL a LARGE v Exceli.

Použite funkciu SMALL

Syntax funkcie je SMALL(rozsah, poloha), kde sú povinné oba argumenty. Zadáte rozsah alebo pole pre argument rozsah. Pre argument position zadajte jednotku pre prvé najmenšie číslo, dve pre druhé najmenšie číslo, tri pre tretie atď.

Ako príklad nájdeme najmenšie číslo v našom rozsahu buniek B2 až E13 pomocou tohto vzorca:

=SMALL(B2:E13,1)

Ako ďalší príklad nájdeme druhé najmenšie číslo v rovnakom rozsahu buniek. Tu je vzorec:

=SMALL(B2:E13,2)

Použite funkciu LARGE

Funkcia LARGE funguje rovnako ako funkcia SMALL, poskytuje vám len najväčšie číslo. Syntax je LARGE(rozsah, pozícia) s vyžadovanými oboma argumentmi a predstavujúcimi rovnaké údaje ako funkcia SMALL.

Ak chcete nájsť najväčšie číslo v našom rozsahu buniek B2 až E13, použijeme tento vzorec:

=LARGE(B2:E13,1)

Na nájdenie tretieho najväčšieho čísla v rovnakom rozsahu buniek môžeme použiť tento vzorec:

=LARGE(B2:E13,3)

Obmedzenie na poznámku

Pri používaní týchto funkcií je dôležité vziať do úvahy špecifické obmedzenie. Ak máte v údajoch duplicitné čísla, váš výsledok je pri hľadaní rôznych pozícií skreslený. Tu je príklad.

Nižšie sme hľadali najväčšie číslo v našom rozsahu buniek B2 až E13. Výsledok je 1 800, čo je správne.

Ak však hľadáme druhé najväčšie číslo v rovnakom rozsahu buniek, náš výsledok je tiež 1 800. Je to preto, že 1 800 sa objavuje dvakrát, čo z neho robí najväčšie aj druhé najväčšie číslo.

Zvážte toto obmedzenie pri hľadaní rôznych pozícií v rozsahu vašich buniek.

Ak chcete rýchlo nájsť päť najnižších celkových predajov vo vašom produktovom liste alebo tri najvyššie mesačné účty vo vašom rozpočte, majte na pamäti funkcie SMALL a LARGE.

Ďalšie informácie nájdete v článku o tom, ako používať INDEX a MATCH na nájdenie konkrétnych hodnôt alebo ako nájsť rozsah v Exceli.